• Yazan: Admin
  • 01.01.0001

Her yıl TURCEV (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) tarafından organize edilen ve yerel yönetimler ve Mavi Bayrak konusunda çalışan yerel yöneticilere yönelik eğitimlerin bu yılonbirincisi, 11. Mavi Bayrak Eğitim Semineri Antalya Adalya Elite Otel’de gerçekleştirilmiştir.


Seminerin açılışına Antalya Vali Yardımcısı Nurettin Ateş, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin katılmışlardır. Ülkemizde Mavi Bayrak Programını destekleyen kurumların başında gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı bu toplantıda, 14 kıyı İlimizdeki 39 belediye, 10 turizm birliği ve yerel derneği temsil eden 150’nin üzerindeki katılımcıya, üç gün süren eğitimin sonunda ‘Yerel Mavi Bayrak Sorumlusu Eğitim Sertifikası’ verilmiş ve kurumu adına yöresinde bu görevi yürütmeye hak kazanmışlardır.

1993 yılından bu yana uygulanmakta olan Mavi Bayrak Programı kapsamında 2017 yılı itibariyle 454 plaj ve 22 marina, 13 yat Mavi Bayrak ödülüne hak kazanmıştır. Ödüllü plaj sayısı ile Türkiye bu yıl 50 ülke arasında Dünya’da 3. Sırada yer almıştır. Plaj ve marina toplamında dünyadaki toplam Mavi Bayrak ödülünün yaklaşık  %11’i ülkemizde dalgalanmaktadır.

Mavi Bayrak Programını uygulayan kıyı bölgelerimizde, TÜRÇEV tarafından belirlenen kurum ve kuruluşlar yerel sorumlu olarak çalışmalara katkıda bulunmaktadırlar. Bunların büyük bir çoğunluğu Belediyeler olmakla birlikte, geriye kalan kısmı da sivil toplum kuruluşları veya konaklama tesisleridir. Yerel Mavi Bayrak Sorumlusu, bölgesindeki Mavi Bayrak ödüllü veya aday plajlar-marinalar ile ilgili çalışmaları Vakfımız işbirliği ile yürüten yerel sorumlu kuruluş tarafından, bu konuda görevlendirilmiş yetkili kişidir.

Vakfımız ulusal sorumlu kuruluş olarak uluslararası alanda ödüllü plaj ve marinalarımızın standardının diğer ülkelerden daha yüksek olmasına özen göstermektedir. Bu hedefe yöresel destekle daha iyi ulaşılabileceğine inanmaktadır. Yerel Sorumluların Mavi Bayrak hakkında güncel bilgilere sahip olmaları, kıyı yönetiminde önem arz eden kritik konularda uzmanlar aracılığı ile bilgi edinmeleri, yöresinde örnek uygulamaları yürüten yerel sorumluların deneyimlerinden faydalanmaları ve karşılıklı fikir alış verişinde bulunulması amacıyla ulusal düzeyde yılda bir defa düzenlenen eğitim semineri Vakfımızın en çok önem verdiği etkinlikler arasında yer almaktadır.

Bu yıl bir ilk olarak Vakfımızın yürütmekte olduğu Çevrenin Genç Sözcüleri Programı kapsamında bulunan okullardan Antalya Anadolu Lisesi öğrencileri bu eğitime katılarak program süresince gözlemlerini kayıt altına almış olup bir rapor ile gözlemlerini, röportajlarını gazete haberine dönüştürecekler.

Seminerde, Mavi Bayrak programının yürütümüne dair bilgilerin çevre eğitiminde değişim yaratan etkinliklerin nasıl düzenleneceğine dair bir çalıştay ve film gösterimine yer verilmiş ve bu kapsamda ‘sürdürülebilirlik’ kavramının daha iyi anlaşılması sağlanmıştır. Ayrıca eğitimin son günü, Muratpaşa Belediyesi ev sahipliğinde Kaleiçi’ne bir gezi düzenlendi.