• Yazan: Admin
  • 20.04.2022

DENİZANALARINI TANIYALIM, FAYDASI VAR MIDIR? AKDENİZ KIYILARINDAKİ DENİZANASI YAYGIN GÖRÜLMESİNİN NEDENLERİ (İSTİLASI) KORUNMA VE İLK YARDIM YÖNTEMLERİ


Denizanaları; vücutlarının yaklaşık %95’inin sudan oluşması, beyinlerinin, kemiklerinin veya kanlarının olmaması gibi ilginç özelliklere sahip olan denizanaları epitel dokuları birbirine bağlanmış ve az miktardaki hücreler arası maddeden oluşan denizanaları, sinir sistemleri sinir ağı biçiminde şekillenmiş, hayvanlar aleminin Cnidaria (Knidliler) şubesi üyelerinden çoğunlukla denizlerde bulunan su omurgasız canlılarındandır. Tüm denizlerde yaygın olarak görülür ve ekosistemin dengesini sağlamada önemli bir yere sahipler.
Özellikle 1970’li yıllara kadar Akdeniz’de dağılım gösteren denizanalarının insanlarda düşük oranda toksik etkiler göstermesi sebebiyle, bu canlılar hiç dikkat çekmemiştir. Son yıllarda, iklim değişikliği ve besin ağındaki değişimlerle birlikte Akdeniz ve Karadeniz’de yoğun denizanası artışları görülmektedir.
Bu artışların yanında deniz taşımacılığı amaçlı açılan Süveyş Kanalı yoluyla gelen Hint – Pasifik kökenli olan ve “Lessepsian türler” adı verilen denizlerimiz için yeni denizanaları Akdeniz’e giren yabancı denizanası türlerinin içerdiği zehirlerin, insanlar üzerindeki istenmeyen etkileri nedeniyle ülkemiz kıyılarında önemli sorunlar oluşturmaya başlamıştır.

Devamı için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. Denizanaları hakkındaki eğitim notunu Mersin Büyükşehir Belediyesi Mavi Bayrak Yerel Sorumlusu Yüksek Su Ürünleri Mühendisi Dr. Zafer Kuşatan tarafından hazırlanmıştır.

Denizanası hakkında Not