DENİZ ÇÖPLERİ İZLEME PROGRAMI
Deniz Çöpleri İzleme Programı-MLW(Marine Litter Watch) Nedir ?
Deniz çöpü, doğrudan denizlere bırakılmış / atılmış veya nehir , rüzgar , fırtına yoluyla taşınmış insan tarafından üretilmiş ve denizde kalıcılık teşkil eden maddelere denilmektedir. Deniz Çöpleri o alandaki deniz yaşamını ve rekreasyonel kullanım ile insan sağlığını olumsuz etkilediği ve çoğu zaman deniz yoluyla taşınabildiği için takibi önemlidir. Deniz Çöpleri İzleme Programı (MLW), deniz çöpü izleme ve deniz çöpü sorunuyla mücadele etmeyi amaçlayan bir Avrupa Çevre Ajansı girişimidir ve deniz çöpü konusunda yerel düzeyde daha fazla farkındalık yaratırken vatandaş topluluklarını ilgili verileri sağlama konusunda güçlendirmeyi amaçlar.
Avrupa Çevre Ajansı, Uluslararası Mavi Bayrak Koordinasyonu’nu yürüten FEE ile birlikte ortak çalışma kararı aldı ve Ajans tarafından geliştirilen yöntemin Mavi Bayrak Programı’nı uygulayan ülkelerde temsilci organizasyonlar ile birlikte yürütmek istiyor. Bu kapsamda ülkemizi temsilen Vakfımız bu uygulamanın pilot ülkesi olarak çalışma kararı aldı.
TÜRÇEV Olarak Ne Yapıyoruz ?
TÜRÇEV olarak bizler de; Mavi Bayrak kriterleri gereği farkındalık amaçlı yapılan kıyı temizlik kampanyalarının niteliğini arttırmak ,belediyelerin ve kampanya yapanların deniz çöpleri ve kaynakları hakkındaki farkındalığını arttırmak ,ülkemiz kıyılarındaki deniz çöplerinin durumu hakkında gerçek veriye dayalı bilgi oluşturarak Avrupa Çevre Ajansının bu çalışmasına katkıda bulunmak ve Mavi Bayrak ödülü olmayan yerlerin de Mavi Bayrak Ödülü için hazırlanmasına ve nitelikli plaj hizmetlerinin oluşturulmasına zemin hazırlamak amaçlarıyla, 16 Ekimden bu yana MLW çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Paydaşlarımız Kimlerdir?
Mart 2021 itibariyle , toplam 9 plajda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Plajlarımızın listesini aşağıda bulabilirsiniz.
- Aksu Belediyesi (Antalya) - Çardak Resort Mevkii
- Kemer Belediyesi (Antalya) – Kındılçeşme Piknik Alanı
- Kocaeli Büyükşehir Belediyesi & Kandıra Bld. – Kandıra Sardala Koyu
- SARÇED-Sarıgerme Çevre Eğitim Derneği (Muğla)– Sarıgerme Halk Plajı
- Şile Belediyesi (İstanbul) – Uzunkum Plajı
- Didim Belediyesi (Aydın) – Fener Koyu
- Kumluca Belediyesi (Antalya) – Obalar Mevkii
- Ula Belediyesi (Muğla) – Kermetur Plajı
- Alanya Belediyesi (Antalya) - Galip Dere Plajı
- İzmir Büyükşehir Belediyesi - İnciraltı Kent Ormanı Sahili
Çalışma Yöntemimiz Nedir ?
Avrupa Çevre Ajansı Deniz Çöpleri İzleme Programı metodolojisini uyguluyoruz. Bu metodolojiye göre; çalışmalar , belediyelerin veya özel işletmelerin düzenli temizlik hizmeti sağlayamadığı yerlerde yapılıyor ve yılda 4 kez/4 mevsimi temsilen aynı plajda aynı lokasyonda aynı koordinat aralıklarında izleme ve temizlik yapılıyor.Toplanan atıkların 200’ün üzerinde çeşitte kategorizasyonu ve sayımı ile mümkün olan yerlerde ağırlık ölçümü yapılıyor. Raporlamalar TÜRÇEV tarafından Blue Flag Turkey grup adı ile Avrupa Çevre Ajansı veri sistemine işleniyor. Bizimle birlikte çalışmak isteyen belediyelerin verilerini Blue Flag Turkey ismi ile paydaşlarımızın ismini de yazarak sisteme giriyoruz.
https://www.eea.europa.eu/themes/water/europes-seas-and-coasts/assessments/marine-litterwatch/data-and-results/marine-litterwatch-data-viewer adresinden tüm ülkelerin verileri görülebilir.
Bize Katılmak İçin Ne Yapabilirsiniz?
Bulunduğunuz şehirde bir şubemiz varsa şubemizle veya Ankara Ofisimizle iletişime geçebilirsiz. Biz de sizlere uygulama ve raporlama metodolojisini anlatacağız. Etkinlik bitiminde de fotoğraflar ve bilgiler eşliğinde sosyal meday hesaplarımız ve web sayfamız aracılığıyla paylaşarak toplumun her kesimine ulaşmaya çalışacağız.
Haberlerinizi bekliyoruz!
Çalışmaların detaylarını görmek için instagram ve facebook hesaplarımızı takip ediniz.
@mavibayrakturkiye